0    

Ливиа-М - ТекСтил за (за)виждане
BG     EN

Различните видове естествени текстилни материи — какво трябва да знаем

За да можем да се грижим за текстилните изделия в нашия дом е от изключителна важност да разбираме различните материи, от които са направени.

За да можем да се грижим за текстилните изделия в нашия дом е от изключителна важност да разбираме различните материи, от които са направени. Тук се включват пердетата, спалното бельо, хавлиите, покривките и много други текстилни изделия. Познаването на езика на етикетите не винаги е достатъчно, когато тепърва избираме текстил за дома, затова трябва да познаваме основите.

 

Текстилните тъкани могат да бъдат естествени (от растителен и животински произход), изкуствени (вискоза, на основата на целулоза) или синтетични (на основата на петрол). Нека разгледаме какво включват естествените материи:

1. Естествени материи от растителен произход

 

Памук — мека и силно попивателна материя, подходяща за спално бельо и хавлии. Лесно се глади (особено на висока температура), но и лесно се мачка. Оставя кожата да диша, поради което се води хипоалергична материя. Не е еластична тъкан и след пране се свива.

 

Лен — също мекa, но по-здрава материя от памука. Изключително подходящ за текстилни изделия, които използваме през лятото, защото не спарва и държи хладно. Не е еластичен и не е много попивателен, което означава че се петносва по-трудно. 

2. Естествени материи от животински произход

 

Вълна — вълната се счита за най-топлещия плат. Характерна е с това, че “драска” по кожата. Не е попивателна материя, но ако я накиснете достатъчно дълго при пране, ще трябва да имате търпение докато изсъхне изцяло.

 

Кашмир — фин, мек и здрав, кашмирът представлява вид козя вълна, която за разлика от обикновената, не тежи толкова много. При простирането на кашмирените материи е важно да се оставят хоризонтално, за да се избегне увисване и разтягане. 

 

Коприна — естествено лъскава, изключително здрава и примамливо тънка, коприната се добива от черничеви буби. Не се наелектризира и има нулева еластичност. 

 

Сатен — това е вид коприна, изтъкана по специфичен начин. В определени случаи е възможно сатентът да съдържа синтетични материи (найлон и полиестер) и въпреки това, на етикета да пише сатен. Това е тъкан направена от сатенена сплитка. В нашият магазин ще намерите спално бельо от висококачествен 100% памучен сатен. Ще го различите по това, че той е лъскав само от лицевата си страна, докато вътрешната остава мека и мъхеста. Това е така, поради голямата гъстота на нишките от фин памук.

 

Надяваме се този блог да ви е помогнал да разберете по-добре естествените материи, от които се правят повечето текстилни изделия за дома и спалнята!