0    

Ливиа-М - ТекСтил за (за)виждане
BG     EN

Съвети за правилно изпиране на пердетата у дома

Един от най-често задаваните въпроси, които получаваме в нашия магазин за пердета и щори в София е как правилно да се грижим за пердетата вкъщи.

Въпреки че всяко перде има етикет с инструкции за правилно изпиране, все пак решихме да дадем по-всеобхватен отговор и да споделим няколко добри практики. А ако някога имате нужда от нови пердета, щори или спално бельо, нашият екип от Ливиа М е винаги насреща!

 

Пране в пералнята

Винаги е добре да следвате инструкциите на етикета, за да сте сигурни, че използвате правилната програма и температура на изпиране. В случай че липсва етикет или е махнат, е препоръчително да перете завесите и пердетата на 30 градуса. Изберете програма за деликатно пране с максимални обороти на центрофугата от 800 оборота. Не са препоръчителни икономичните програми, тъй като водят до гънки в материята заради по-малкото количество вода използвано в цикъла на пране.

 

Преди изпиране

Преди да сложите пердетата в пералнята се уверете, че са изтупани от прах и мръсотия. Махнете всички метални или пластмасови елементи като кукички и халки. Препоръчително е да свалите пердетата от корниза непосредствено преди да ги сложите в пералнята, за да не се намачкат допълнително. След приключване на изпирането ги извадете максимално бързо от барабана и ги закачете влажни. Така ще изсъхнат гладки и ще си спестите гладенето (или поне ще се улесните).

 

Честота на пране и сушене

Добра практика е да се перат между два и четири пъти годишно, но всичко зависи от това на кой етаж живеете, колко прах се събира, пуши ли се в стаята и други подобни фактори. Относно използване на сушилня след изпирането на пердета и завеси - това не е препоръчително, защото може да доведе до свиване и гънки.

 

Предупреждение при гладене

Имайте предвид, че при гладенето на някои материи, които са от 100% полиестер, е възможна появата на значително скъсяване на пердетата. При 130-150 градуса на парата в ютията, новите компоненти в материите често реагират драстично и променят размерите си. Затова е важно да не гладите с пара, а само така нареченото гладене на сухо. 


Надяваме се тези съвети да са Ви били полезни, а ако имате нужда от нови пердета или завеси, нашият магазин за пердета и щори в София Ви очаква с отворени врати!