0    

Ливиа-М - ТекСтил за (за)виждане
BG     EN

Как правилно да перем спалното бельо в домашни условия

Може би най-често срещаният спор, когато става дума за спалното бельо и неговата грижа, е въпроса колко често трябва да го перем. Като водещ магазин за спално бельо в София, нашият екип от Ливиа М често съветва клиентите ни за най-правилната грижа в домашни условия.

 В днешната статия ще споделим от нашия дългогодишен опит с Вас за това как най-добре и колко често да перем спалното бельо у дома.

 

Честота на пране
Няма магическо число, което да важи за всички хора и всички материи, но основното правило е спалното бельо да се пере веднъж на всеки две седмици. Хора с алергии, домашни любимци или такива които се потят повече или спят голи е препоръчително да перат спалното бельо поне веднъж седмично, за да предотвратят дискомфорт и раздразнения по кожата. Ако оставите чаршафите за по-дълъг период без да ги изперете, много бързо ще развият акари, особено в летните месеци, а те от своя страна могат да предизвикат алергии и астма.

Правилно изпиране
Най-оптималната програма на изпиране за цветно памучно спално бельо е 40 градуса при нормално замърсяване, за да се защитят влакната. Ако е по-замърсено, може и на 60 градуса. Винаги използвайте цветен перилен препарат с малко допълнителен аромат. Бялото спално бельо от памук може да се пере дори и на 95 градуса използвайки препарат за бели тъкани.

Ако обаче спалното Ви бельо е от по-деликатни материали като вълна или коприна, трябва да използвате по-щадящи препарати, които не съдържат белина или избелителни агенти, а действат на ензимна основа. Сатен, коприна и вълна трябва да се перат на щадяща програма до 30 градуса (сатенът позволява до 40 градуса).

След като знаете основните правила и добри практики за грижата за Вашето спално бельо, е важно да ги имате предвид при покупката на нови артикули. Ливиа М е магазин за спално бельо в София с дългогодишен опит на пазара и голямо разнообразие от марки, материи и артикули. Доверете ни се!