0    

Ливиа-М - ТекСтил за (за)виждане
BG     EN

Как правилно да се грижим за спалното бельо от лен

Едно от най-често срещаните схващания за спалното бельо от лен, и ленените изделия като цяло, е че поддръжката им е много трудна и сложна.

Разбира се, като всяко нещо, Вашите спални комплекти от лен също имат нужда от грижа и внимание, но тя далеч не е толкова трудна колкото си мислите. Като лидер на пазара на памучно и ленено спално бельо в София, винаги сме насреща за съвет и консултация. Днес, нашият екип от Ливиа-М иска да сподели основните принципи за правилната грижа на Вашите спални комплекти от лен.

Машинно пране

Също като памука, ленът е естествена материя, която помага на кожата да “диша” и е хипоалергенна. За щастие, лененото Ви спално бельо може да се пере машинно и няма нужда да прибягвате до химическо чистене (както например се налага при някои ленени продукти като костюми и блейзъри). Малко познат факт е, че ленът става по-мек с всяко изпиране, което означава че постепенно ще изгуби автентичната си твърдина.

Въпреки, че винаги трябва да проверявате инструкциите на етикета, основното правило при прането на спално бельо от лен е да изберете цикъл “деликатно изпиране”, за да запазите красивите нишки на тъканта. Не препълвайте барабана на пералнята, за да може спалното бельо спокойно да се движи вътре. По този начин, то ще се изпере по-добре без опасността да се нарани или одраска от друга дреха сложена вътре.

Температура

Важно е да перете лененото спалньо бельо в хладка вода. Затова е препоръчително да избирате програми от 30 до 40 градуса. За по-силно замърсени чаршафи, изберете 40, а за по-слабо замърсени - 30 градуса.

Перилен препарат и омекотетител

Използвайте мек перилен препарат предназначен за деликатни тъкани, който не съдържа оптични избелители, защото те могат да отслабят или дори обезцветят тъканта. Тъй като ленът естествено омеква с времето и след всяко изпиране, не е необходимо да добавяте омекотител, който би навредил на нишките.

Ако се интересувате от качествена изработка от лен, то нашият магазин за спално бельо в София е правилното място за Вас!